FIJNE BRAAKLIGGENDE TIJD
Daarom is niksen lekker
Heb je het al gelezen? Ons Nederlandse woord niksen is een internationale hype, getuige artikelen in de Time, de New York Times en de Australische Vogue. Niksen zou in Nederland aan een opmars bezig zijn als tegengif tegen de burn out. Ook wordt niksen aangeprezen als middel tot meer creativiteit en productiviteit. Is niksen daarom lekker?
Nu het Nederlandse niksen zo wereldwijd wordt omarmd als het nieuwe antwoord op allerlei problemen, zit je voor je het weet heel doelgericht niets te doen. En dat is het juist niet. Succesvol niksen doe je zonder concreet doel. Daarmee, zegt Bonnie Tsui in de New York Times, is deze ‘braakliggende tijd’ een daad van verzet: ‘Protecting and practicing fallow time is an act of resistance, it can make us feel out of step with what the prevailing culture tells us.’
Is niksen daarom nu ineens een hype? Niksen is toch van alle plaatsen en tijden? De voordelen zijn al jaren bekend. Vervelen stond hoog op het lijstje van vakantiebezigheden die mijn moeder voor ons verzon, toen mijn zussen en ik klein waren. Omdat het goed was voor onze hersenen. Het was een slimme vrouw, ook al zag ik haar weinig niksen.
Ik denk dan ook niet dat het Nederlandse niksen ineens wereldwijd aanslaat om het fenomeen. Welnee. Het is om het woord. Niksen is gewoon lekker. Het is onvertaalbaar. Voer het maar eens in in Google Translate. In het Engels, Frans, Catalaans, IJslands en Swahili – om maar een paar talen te noemen – blijft niksen niksen. Omdat doing nothing, ne rien faire, no facis res, geri ekkert, usifanye chochote gewoon niet zo lekker bekken als niksen. Omdat het omschrijvingen zijn in plaats van één enkele term.
Het enkele woord is in zichzelf al een stap richting niks. Daarom is niksen lekker.
Fijne braakliggende tijd!